Gezond opvoeden, hoe doe je dat?

27 oktober 2016

Nood aan praktische tips om je kind gezonde eet- en beweeggewoontes bij te brengen? En hoe leer je je tiener bewust omgaan met tv-kijken, gamen of computeren? Of nog: hoe maak je roken, alcohol- en cannabisgebruik bespreekbaar? Hoe voorkom je het? Gezondopvoeden.be biedt je een antwoord op al je opvoedingsvragen over een gezonde levensstijl.​

gezondopvoeden.be, een initiatief van Vigez (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw), biedt informatie aan ouders die hun kinderen (2-18 jaar) gezond willen opvoeden.

De basis voor een gezonde leefstijl ligt in de kindertijd. Kinderen die opgroeien in een gezin waar voldoende aandacht is voor gezonde voeding, voldoende bewegen en het inperken van zittende activiteiten (tv, computeren, gamen) leren van jongs af aan om zelf gezonde keuzes te maken. Met open gesprekken en duidelijke grenzen over roken, drugs en alcohol kan je bovendien je kind helpen aan deze verleidingen te weerstaan.

Ouders hebben doorgaans meer invloed op de gezonde leefstijl van hun kroost dan ze zelf denken.

Hier vind je alvast een voorsmaakje van wat je zoal kan vinden op de website Gezond Opvoeden:

  • Kleuter (2-5 jaar)

Je wil dat je kleuter (2-5 jaar) gezond blijft eten, maar hij begint intussen al “zijn eigen willetje” te krijgen en zijn eigen Ik te ontdekken. En geen moment is beter om dat uit te proberen dan aan tafel. Hoe ga je hier als ouder mee om? Tv, computer, games en tablet doen al vroeg hun intrede in de leefwereld van kinderen. Verbieden of beperken? Je weet het als ouder ook soms niet meer.

  • Kind (6-11 jaar)

Je kind (6-11 jaar) gaat naar de lagere school, gaat al eens vaker bij familie of vriendjes spelen en heeft misschien activiteiten na school. Steeds vaker komt hij met verleidingen in aanraking: snoep en frisdrank, televisie en gamen, en misschien al eens proeven van de eerste sigaret of een biertje. Naast ouders beginnen leeftijdsgenoten een belangrijke rol te spelen in het leven van kinderen. Maar betekent dit dat jouw rol is uitgespeeld?

  • Tiener (12-18 jaar)

Met de overgang naar het secundair onderwijs (12-18 jaar) maken veel ouders zich zorgen: “Zal mijn zoon of dochter straks gaan roken, te veel alcohol drinken of drugs gaan gebruiken?” Leven op fastfood en dagenlang achter computer of tv. Je tiener zet zich af tegen gangbare normen, tegen jou en de wereld en ontwikkelt verder zijn eigen identiteit. Vraag je je ook soms af of je nog een rol kan spelen in de gezonde opvoeding van je tiener?


Gezond Opvoeden geeft concrete tips,voorbeelden, opdrachtjes, spelletjes, video’s, … waarmee je als ouder je kinderen kan ondersteunen om zelf gezonde keuzes te maken!